Een professionele zonnebank kan preventief helpen tegen griep.

Veel mensen hebben de griep of zijn verkouden. Ook blijkt er veel angst te zijn voor het opkomende corona virus covid-19. Onderzoek toont aan dat het risico op het optreden van een griepepidemie ook beïnvloed kan worden door het vitamine D-niveau.

Het aantal wetenschappelijke onderzoeken naar de effecten van zonlicht op het lichaam is de afgelopen 10 jaren internationaal toegenomen. Uit alle onderzoeken blijkt dat zowel zonlicht als kunstmatig zonlicht belangrijk is voor de aanmaak van Vitamine D3. Echter heeft zonlicht nog veel meer positieve effecten op ons lichaam.
Denk hierbij aan de positieve invloed op psoriasis, osteoporose, onze spieren, een mooie huid. Er zijn zelfs duidelijke verbanden gelegd met het tekort aan Vitamine D3 en diverse vormen van kanker. Een studie uitgevoerd door de onder meer wetenschappers van de universiteit van Perth zette alle bestaande onderzoeken naar UV effecten op de gezondheid van de mens op een rij. Zij concluderen dat gematigde UV blootstelling een sterk stimulerend effect heeft op het menselijke immuunsysteem.

Winter is griepseizoen. Dat is zo omdat virussen zich het best kunnen vermenigvuldigen als de luchtvochtigheid in de buurt van 50% ligt. In de winter zorgen onze verwarmde huiskamers voor ideale omstandigheden. Griepvaccinaties bieden enige bescherming, maar Noorse wetenschappers hebben aangetoond dat het veel belangrijker is om voldoende vitamine D in het bloed te hebben.

Hun onderzoek toonde aan dat de infectiesnelheid en de mortaliteit van griepepidemieën toenemen naargelang de blootstelling aan zonlicht en als gevolg daarvan het vitamine D-peil lager werden. In de winter, als het zonlicht in Nederland regelmatig te zwak is om vitamine D aan te maken, kan dit tot 20 tot 600 keer toenemen.

Daarom is een gebruik van een professionele zonnebank een uitstekende preventieve maatregel. Een Noorse en een Deense studie hebben aangetoond dat professionele zonnebanken de productie van vitamine D via de huid stimuleren, op precies dezelfde wijze als natuurlijk zonlicht.

“Het is een bewezen feit dat vitamine D het immuunsysteem versterkt. Gematigd zonnen stimuleert de productie van vitamine D. Met name in de wintermaanden, als de zon te zwak is om op natuurlijke wijze vitamine D aan te maken, kan het zin hebben om een bezoek te brengen aan een SVZ aangesloten professionele zonnestudio om jezelf te beschermen tegen griepvirussen”, zegt Ad Brand van het Sunlight Research Forum.

Het Sunlight Research Forum (SRF) is een organisatie zonder winstoogmerk, gevestigd in Nederland. Het doel van deze organisatie is het aan het grote publiek ter beschikking stellen van de laatste medische en wetenschappelijke bewijzen over de effecten van gematigde blootstelling aan UV-straling.

Bronnen:

Sunlight Research Forum (SRF)
www.sunlightresearchforum.eu

Nature Reviews Immunology / AOP; doi:10.1038/nri3045 Door: Dr. Hart en Dr. Gorman van Telethon Institute for Child Health Research, Centre for Child Health Research, University of Western Australia en Dr. Finlay-Jones van de Edith Cowan University, Perth.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *