Zonnen en zwangerschap

Mag ik zonnen als ik zwanger ben?

Ja, UV straling is geen röntgenstraling en komt alleen in de huid, de straling bereikt de baby dus niet. In veel landen in de wereld is het (bijna) elke dag zonnig weer en daar leven mensen over het algemeen ook meer buiten dan in Nederland. Daar blijkt dat zwangere vrouwen prima in de zon kunnen zolang het prettig voelt en vooral niet té warm wordt. Dan dient de schaduw te worden opgezocht.
Verantwoord zonnen tijdens de zwangerschap zal zorgen dat uw Vitamine D-niveau op peil blijft. Dit is niet alleen goed voor uw eigen lichaam, maar ook voor dat van uw baby. Er zijn verschillende wetenschappelijke onderzoeken, waarin het belang van voldoende Vitamine D voor moeder en kind tijdens de zwangerschap wordt benadrukt.
Wanneer u verder in uw zwangerschap bent kan de warmte wel onprettig zijn voor de baby, ga dus niet te lang in de zon.
Sommige vrouwen kunnen een zwangerschapsmasker ontwikkelen door verstoring in de hormoonhuishouding dat zelfs jaren na de bevalling nog zichtbaar kan zijn. Test dit door bijvoorbeeld slechts tien minuten in de zon te gaan en nauwkeurig te kijken of er iets te zien is. Heb je geen last, bouw het dan op qua tijd. Heb je ook daarna nog geen last dan zal het natuurlijk ook onder de zonnebank niet gebeuren.

Een tip is om tijdens het zonnen een handdoekje over de buik te leggen. Na ongeveer 21 tot 29 weken zwangerschap opent de baby de oogjes en kan er licht worden waargenomen (geen UV!). Om jouw baby niet onrustig te laten worden kun je daarom een handdoekje over de buik leggen tijdens het zonnen.

Omdat onze zonnebanken gedoseerd zonlicht afgeven en wij een type zonnebank en de juiste zon-tijd kiezen welke past bij jouw huidtype is dat minstens zo veilig als wanneer je buiten gaat zonnen. Buiten moet je goed opletten dat je niet te lang gaat of in slaap valt. Ook heb je bij de zonnebank de mogelijkheid om de ventilatie lekker wat harder te zetten om het comfortabel voor jou en je kindje te houden.

  • Dermatoloog en huisarts Han van der Rhee, Zonnen mag, 9789046808214 (Nieuw Amsterdam), Druk: 1, april 2010
  • Nieuw Licht op Vitamine D, G.E. Schuitemaker, 9789076161105 (Ortho Communications & Science B.V.) Druk: 1, oktober 2008
  • Dermatoloog en huisarts Han van der Rhee, Zon Wijzer, 9789035141889 (Prometheus/Bert Bakker),Druk: 1, april 2014
  • http://www.infotalia.com/nld/mama/zwangerschap/buikbaby_leven/zintuig_detail.asp?id=2349
  • https://www.24baby.nl/zwanger/zwangerschap-zo-werkt-het/foetus/

Tags:

Florida Drachten Blogpagina,Tips

Delen:

Set your categories menu in Theme Settings -> Header -> Menu -> Mobile menu (categories)
Shopping cart
We gebruiken cookies om uw ervaring op onze website te verbeteren. Door onze website te gebruiken gaat u akkoord met de cookies.
Start typing to see posts you are looking for.