Veelgestelde vragen

FAQ ZOnnen

Meest gestelde vragen over zonnen

De huid merkt geen verschil (meer) tussen de buitenzon en het licht van professionele zonnebanken!

Als u naar het strand bent geweest gaat u toch ook douchen?
Het bruiningsproces speelt zich af IN de huid en niet erop.
U kunt uw kleur er dus niet afwassen.
Wanneer u een zonnecosmetica gebruikt met een bronzer (zelfbruiner) is het wel verstandig een paar uur te wachten ivm de inwerking van de crème en de optimalisering van de bronzer.
Gebruik na het douchen wel een verzorgend / aftersun product.

Het antwoord is nee. Kinderen onder de 18 zijn niet toegestaan onder de zonnebank. Dat geldt niet alleen bij Florida maar ook bij sportscholen, sauna's, etc.
Het is niet zo dat zonlicht slecht is voor kinderen, maar als ze regelmatig buiten spelen krijgen ze vaak wel genoeg zon. Bij Zonnecentrum Florida zonnen diverse kinderen op medisch advies om bijvoorbeeld acné klachten te verminderen, bij vitamine D tekort of ter voorbereiding op een verre vakantie. Kijk ook op onze pagina MEDISCH voor meer informatie.

Nee, in de zon zal u een anti-zonnebrandmiddel met een beschermingsfactor gebruiken om verbranding te voorkomen. Op de zonnebank hoort u de op uw huidtype afgestemde hoeveelheid zonlicht te ontvangen, waardoor deze bescherming niet nodig is. Sterker nog, het vermindert het effect van de zonnebankstralen waardoor u mogelijk een te geringe dosis ontvangt om bruin te kunnen worden.

Na het zonnen op de zonnebank kunnen er witte plekken op de 'drukpunten' van uw lichaam ontstaan, zoals stuitje, billen en schouderbladen. Dit komt doordat er op deze plaatsen geen optimale doorbloeding is en er is daardoor weinig toevoer van zuurstof, terwijl dit juist heel belangrijk is voor een optimale bruining. Zonnebanken met ergonomisch gevormde ligvlakken kunnen dit verminderen. Het helpt om tijdens het zonnen even op uw buik te liggen of af en toe te gaan 'verliggen' zodat er geen drukplekken kunnen ontstaan.

Ja, UV straling is geen röntgenstraling en komt alleen in de huid, de straling bereikt de baby dus niet. In veel landen in de wereld is het (bijna) elke dag zonnig weer en daar leven mensen over het algemeen ook nog meer buiten dan in Nederland. Daar blijkt dat zwangere vrouwen prima in de zon kunnen zolang het prettig voelt en vooral niet te warm wordt. Dan dient de schaduw te worden opgezocht.
Verantwoord zonnen tijdens de zwangerschap zal zorgen dat uw Vitamine D-niveau op peil blijft. Dit is niet alleen goed voor uw eigen lichaam, maar ook voor dat van uw baby. Er zijn verschillende wetenschappelijke onderzoeken, waarin het belang van voldoende Vitamine D voor moeder en kind tijdens de zwangerschap wordt benadrukt.
Wanneer u verder in uw zwangerschap bent kan de warmte wel onprettig zijn voor de baby, ga dus niet te lang in de zon.
Sommige vrouwen kunnen een zwangerschapsmasker ontwikkelen door verstoring in de hormoonhuishouding dat zelfs jaren na de bevalling nog zichtbaar kan zijn. Test dit door bijvoorbeeld slechts tien minuten in de zon te gaan en nauwkeurig te kijken of er iets te zien is. Heb je geen last, bouw het dan op qua tijd. Heb je ook daarna nog geen last dan zal het natuurlijk ook onder de zonnebank niet gebeuren.

Nee, hiermee verkrijgt uw huid wel een bruine kleur, maar het bovengenoemde beschermingseffect treedt hier niet op. U blijft dus net zo gevoelig voor de zon als zonder spraytan.

Als u in uw leven veel zonlicht in de ogen krijgt vergroot u de kans op staarvorming.
Als UV stralen het oog binnendringen bereiken deze vaak het netvlies en kunnen ze grijze staar veroorzaken.
Dit is vaak pas na lange tijd merkbaar. Bescherm daarom uw ogen altijd goed, ook buiten!
Bij elk bezoek aan de zonnebank bij Zonnecentrum Florida wordt u een professioneel brilletje aangeboden. Deze is klein maar u kunt er wel doorheen kijken om de knopjes te bedienen.

Ja, de zonnebanken bij Florida geven hetzelfde licht qua samenstelling als de zon buiten en het bruiningsproces verloopt precies hetzelfde. Het maakt voor de huid niet uit of de UV-straling van de zon of van onze zonnebank komt.
De sterkte van zonneapparatuur kan onderling wel verschillen waardoor u onder het ene apparaat sneller bruin wordt dan onder het andere. Helaas zijn er veel zonnebanken welke niet hetzelfde licht geven, let daarom goed op.
Verder kan de kleur van uw huid na het zonnen wel beïnvloed zijn door stoffen in de crème die u mogelijk gebruikt; sommige crèmes bevatten bijvoorbeeld de stof caroteen, waardoor een wat geel/oranje teint kan ontstaan.

Ja! Bij Zonnecentrum Florida zont u op een moderne en professionele zonnebank, waar voldoende UVB-straling uitkomt. Hierdoor wordt uw huid niet alleen bruiner maar treedt er ook huidverdikking op. Dit is een natuurlijk beschermingsmechanisme van de huid tegen verbranding. Het is alleen niet te zien, waardoor het moeilijk vast te stellen is in welke mate dit gebeurt. Blijf dus altijd voorzichting in de buitenzon of tijdens de zonvakantie.

Per dag mag u niet meer dan uw persoonlijk afgestemde dagelijkse hoeveelheid zonlicht (1 MED= Minimale Erytheem Dosis). Dit krijgt u doorgaans per studiobezoek. Dus niet 's morgens op de zonnebank en dan 's middags nóg een keer of naar het strand. Bij Zonnecentrum Florida vragen wij om uw huid na een zonnesessie een dag rust te geven. Per jaar niet meer dan 50 MED. Dit staat gelijk aan 40 keer op de zonnebank (buiten vakanties / buitenzon) gebaseerd op de adviezen van de Gezondheidsraad aan de Minister van VWS, 1986/9 en 1994/05.

Een natuurlijk proces in de huid zorgt voor een bruin velletje: dit heet pigmentatie.
Onder invloed van zonlicht worden de pigmentcellen in je huid gestimuleerd om pigmentkorrels aan te maken. Omdat deze cellen dieper in je huid liggen, moeten ze daarna ook naar de oppervlakte worden vervoerd. De pigmentkorrels zijn oorspronkelijk kleurloos en worden pas in de loop van het ‘transport naar boven' gekleurd en verspreid over het huidoppervlak.
Je kunt je voorstellen dat dit zogenaamde pigmentatieproces tijd nodig heeft. Voor een verantwoorde opbouw zijn daarom meerdere zonbezoeken noodzakelijk. Hoeveel? Dat hangt af van jouw huidtype. Voor een gezonde opbouw trek je een paar weken uit, waarbij je 2 à 3 keer per week komt. Het persoonlijke zonadvies geeft hierin een richtlijn.
Heb je al een vakantiekleurtje? Dan kun je dat vaak bijhouden met 1 zonbezoek per een of twee weken.

Natuurlijk kun je met jouw tatoeage onder de zonnebank. Maar dan wel door de tattoo goed af te dekken of af te plakken of pas nadat de huid voldoende is herteld na het zetten. In de meeste landen in de wereld waar het bijna het hele jaar mooi weer is gaan mensen met tatoeages immers (bijna) dagelijks in de zon. Na verloop van tijd zullen alle tatoeages iets slijten en verbleken, maar dat is niet een direct gevolg van ultraviolette straling. Wel kunnen sommige kleuren inkt, met name groen en rood, in combinatie met zonlicht een allergische reactie oproepen. Blijkt dit het geval, dan kunt u tatoeages in de zon of op de zonnebank het beste afdekken of beschermen met een anti-zonnebrandmiddel met een hoge tot zeer hoge bescherming (SPF van 20 of hoger).

Lees meer in ons nieuwsbericht

Littekenweefsel bevat in de regel weinig of geen pigment en is daardoor veel gevoeliger voor zonlicht. Zeker jonge littekens kunt u beter beschermen tijdens het zonnen. Dat kan bijvoorbeeld met een anti-zonnebrandmiddel met een hoge bescherming (SPF 20 of hoger), of door het litteken af te dekken. Later kunt u dit “afbouwen” door steeds een lagere SPF te gebuiken of korter af te dekken.

Veel mensen hebben, zonder het te weten, last van een bepaalde schimmel (Pityrosporon). Die vertraagt de pigmentatie en verdikt de opperhuid. Hierdoor wordt hij pas zichtbaar als de omliggende huid na het zonnen wél verkleurt. Soms verdwijnt de schimmel vanzelf weer. Anders kunt u een seleniumdisulfide bevattende shampoo of zeep (van de apotheek) gebruiken.

Onze zonnebanken worden allemaal met de hand bediend.
Dat wil zeggen dat je zelf bepaalt wanneer je de bank open of dicht doet, het gaat niet automatisch.
Je kunt de kap een stuk (of helemaal) open laten staan, maar dit heeft wel effect op je bruiningsresultaat.

Door middel van een aantal vragen in onze digitale intake aan de balie bepalen wij uw huidtype.
Iedere huid is in meerdere of mindere mate gevoelig voor zonlicht. De een krijgt snel een kleurtje, terwijl de ander alleen maar lijkt te verbranden. We onderscheiden daarom 4 huidtypes, waarbij huidtype 1 nooit bruin wordt en snel verbrandt en huidtype 4 heel snel bruin wordt en (vrijwel) nooit verbrandt.
De meeste mensen met huidtype 1 kunnen echt niet bruin worden en verbranden erg snel. Ook de zonnebank zal voor jou geen uitkomst bieden om bruin te worden!
Wel is er een speciaal opbouwschema om mensen met huidtype 1 aan de zon te laten wennen om zo minder snel te verbranden. Dit noemen wij “voorzonnen”.

Een rode kleur na het zonnen kan twee oorzaken hebben;
Het kan duiden op een verbrandingsreactie doordat de zontijd toch iets te lang is geweest. Wacht met zonnen tot de roodheid helemaal is verdwenen. Geef het wel aan bij de medewerk(st)er zodat het zonadvies aanpast kan worden. Of je bent gewoon een beetje rood van de warmte. Deze roodheid is een natuurlijke reactie op de warmte en zal snel verdwijnen.

Het is onverstandig om te zonnen met een verbrande huid. Wacht tot de roodheid helemaal is verdwenen en bouw je kleur daarna voorzichtig weer op.
Wetenschappelijk staat onomstotelijk vast dat verbranden niet goed is voor de huid. Er zijn echter nog steeds mensen die denken dat je eerst moet verbranden om bruin te kunnen worden. Onzin!
Doordat je vervelt duurt het alleen maar langer en heb je kans op een vlekkerig resultaat.
Bij Zonnecentrum Florida is het niet toegestaan om te zonnen als je (nog) verbrand bent.
Zonnen moet juist een toevoeging zijn voor je gezondheid!

Jeuk na het zonnen kan meerdere oorzaken hebben:
Een allergische reactie? Soms duidt jeuk op een allergische reactie. In dat geval ben je gevoelig voor UV-straling en/of de warmte. Je zult de volgende keer voorzichtiger te werk moeten gaan. Korter zonnen op een lichter type zonnebank.
Of een overgevoeligheidsreactie?
In enkele gevallen is roodheid en/of jeuk te wijten aan een overgevoeligheidsreactie als gevolg van bepaald medicijngebruik in combinatie met zonlicht. Slik je bepaalde medicijnen? Raadpleeg de bijsluiter op bijwerkingen. Raadpleeg bij twijfel je huisarts.
Onverhoopt toch verbrand? De meest voorkomende plekken die verbranden zijn hals, décolleté, buik, liezen of billen.
Ben je op een van deze plekken rood? Waarschijnlijk duidt het dan op een verbrandingsreactie die aangeeft dat de zontijd toch te lang was voor jouw huidtype. Deze roodheid kan gepaard gaan met jeuk. Een lauwe douche en smeren met een verkoelende aftersun verzachten de verschijnselen.

Er is een verschil tussen zonnebanken van Zonnecentrum Florida en veel gewone of verouderde zonnebanken.
Waar standaard zonnebanken hoofdzakelijk UVA bieden- wat zorgt voor een snelle bruining die echter ook weer snel verdwijnt - ligt de focus bij zonnecentrum Florida meer op UVB, wat naast een duurzame pigmentopbouw samen met het blauwe licht ook zorgt voor de aanmaak van Vitamine D. Het percentage UVB is bij ons, afhankelijk van het type zonnebank drie tot vier keer zo hoog als in de lampen van standaard zonnebanken. De UV-waarden van onze apparatuur voldoen daarbij nog steeds aan alle Europese richtlijnen. Belangrijk blijft om natuurlijk niet te verbranden.
De opbouw van vitamine D varieert afhankelijk van je persoonlijke kenmerken en omstandigheden. Hierbij moet je onder andere denken aan voedingspatroon, huidskleur, leeftijd, het aantal uren dat buiten wordt doorgebracht en lichamelijke conditie. In zijn algemeenheid geldt echter dat gemiddeld één bezoek* per week onder een van onze zonnebanken voldoende moet zijn om het vitamine D op het gewenste niveau te krijgen. Daarbij moet ook worden opgemerkt dat je onder invloed van zonlicht (van buitenzon of onze zonnebanken) nooit een teveel aan vitamine D kunt opbouwen, wat bij gebruik van vitamine D supplementen wel het geval is!
* De lengte van de sessie alsmede het type bank wordt aan de hand van een huidanalyse door de zonneconsulent bepaald. Kijk ook op onze pagina MEDISCH voor meer informatie.

De zogeheten ‘0,3-norm’ die sinds medio 2007 in Nederland van kracht is, wordt gecontroleerd en gehandhaafd door de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA). De norm stelt onder meer dat zonnebanken niet meer straling mogen afgeven dan 0,3 W/m2, oftewel: de kracht van de zon op de stranden van de Middellandse Zee rond het middaguur. De verschillende professionele bruiningslampen in Zonnecentrum Florida zijn hier op afgesteld.
Andere aspecten die uit het SCCPrapport naar voren kwamen, is dat klanten van zonnestudio’s verplicht een goede ‘intake’ met bijbehorende huidanalyse en een goed zonadvies moeten krijgen. Eveneens moeten er in zonnestudio’s duidelijk waarschuwingen zijn aangebracht over de mogelijke risico’s van (overmatig) zonnen en zonnebankgebruik. Zonnecentrum Florida voldoet aan al deze eisen.

Zoals met veel dingen, waar té voor staat is niet goed. De professionele zonnebank kan juist zorgen dat jouw huid wel went maar niet teveel licht krijgt. De straling van de zonnebank is niet gevaarlijker dan die van de zon. De zonnebank bevat namelijk dezelfde UV-straling als de zon. Net als bij zonlicht, bevat het licht dat uit onze zonnebanken komt ook UVA en UVB. Zowel UVA als UVB zijn nodig zijn om het natuurlijke pigmentatieproces in je huid op gang te brengen. Hoe de hoeveelheid UVA en UVB zich verhoudt, verschilt per type zonnebank. Bij de zonnebank zon je echter onder gecontroleerde omstandigheden doordat de UVA/UVB verhouding vaststaat en de zontijd is aangepast aan jouw huidtype. Zon met mate en niet langer dan 30 minuten per keer. Verbrand je niet, dan kan het juist een toevoeging zijn aan jouw gezondheid.

Het persoonlijke zonadvies zorgt ervoor dat je op een verantwoorde manier bruin wordt zonder te verbranden. Zonnen is op die manier veiliger dan een dagje op het strand liggen. Maar overdrijf het niet. Overdaad schaadt!
Helaas wordt vaak de negatieve kant van zonnen benadrukt maar wist je dat zonnen juist eczeem, psoriasis en
acne kan verhelpen? En dat zonlicht als enige vitamine D3 kan aanmaken waardoor osteoporose (botontkalking) tegen wordt gegaan? Of dat tijdens zonnen endorfine wordt aangemaakt, het zelfde stofje waarvan je “happy”wordt? Kijk voor alle vragen over zonnen/zonlicht ook op www.svzinfo.nl

Advies en tips

Vraag om advies

Meld dergelijke verschijnselen ook aan de zonneconsulent. Zij denken met je mee en passen het oorspronkelijke advies aan. Kijk ook op onze pagina MEDISCH voor meer informatie.

Verder ligt alles al voor je klaar:

Set your categories menu in Theme Settings -> Header -> Menu -> Mobile menu (categories)
Shopping cart
We gebruiken cookies om uw ervaring op onze website te verbeteren. Door onze website te gebruiken gaat u akkoord met de cookies.
Start typing to see posts you are looking for.