Zonnebank voor vitamine D

Een professionele zonnebank voor vitamine D

Veel mensen hebben de griep of zijn verkouden. Ook blijkt er veel angst te zijn voor het corona virus covid-19. Onderzoek toont aan dat het risico op het optreden van een griepepidemie ook beïnvloed kan worden door het vitamine D-niveau.

Het aantal wetenschappelijke onderzoeken naar de effecten van zonlicht op het lichaam is de afgelopen 10 jaren internationaal toegenomen. Uit alle onderzoeken blijkt dat zowel zonlicht als zonnebanklicht belangrijk is voor de aanmaak van Vitamine D3. Voorwaarde is dat het licht UV-B bevat. Echter heeft zonlicht nog veel meer positieve effecten op ons lichaam.

Denk hierbij aan de positieve invloed op;

  • psoriasis,
  • osteoporose,
  • onze spieren,
  • een mooie huid.

Er zijn zelfs duidelijke verbanden gelegd met het tekort aan Vitamine D3 en diverse vormen van kanker. Een studie uitgevoerd door de onder meer wetenschappers van de universiteit van Perth zette alle bestaande onderzoeken naar UV effecten op de gezondheid van de mens op een rij. Zij concluderen dat gematigde UV blootstelling een sterk stimulerend effect heeft op het menselijke immuunsysteem. In het grillige Nederlandse klimaat kunnen wij regelmatig wel wat extra licht gebruiken.

Zonnebank en vitamine D voor de winter

De winter is het griepseizoen. Dat is zo omdat virussen zich het best kunnen vermenigvuldigen als de luchtvochtigheid in de buurt van 50% ligt. In de winter zorgen onze verwarmde huiskamers voor ideale omstandigheden. Griepvaccinaties bieden enige bescherming, maar Noorse wetenschappers hebben aangetoond dat het veel belangrijker is om voldoende vitamine D in het bloed te hebben.

Hun onderzoek toonde aan dat de infectiesnelheid en de mortaliteit van griepepidemieën toenemen naargelang de blootstelling aan zonlicht en als gevolg daarvan het vitamine D-peil lager werden. In de winter, als het zonlicht in Nederland regelmatig te zwak is om vitamine D aan te maken, kan dit tot 20 tot 600 keer toenemen.

Daarom is een gebruik van een professionele zonnebank welke ook UV-B biedt een uitstekende preventieve maatregel. Een Noorse en een Deense studie hebben aangetoond dat professionele zonnebanken de productie van vitamine D via de huid stimuleren, op precies dezelfde wijze als natuurlijk zonlicht. Jouw huid merkt daarin geen verschil.

Wat is vitamine D en wat doet het?

Wist je dat vitamine D eigenlijk een hormoon is en niet een vitamine? Dit maakt dat het beter is om je lichaam zelf vitamine D aan te laten maken door blootstelling aan voldoende zonlicht (UV-B). Als je supplementen neemt is dat niet lichaamseigen en wordt lang niet alles effectief door jouw lichaam opgenomen. Ook moet je het continu blijven slikken om de waarde op peil te houden.
Regelmatige gematigde blootstelling aan zonlicht dat voldoende UV-B bevat is daarom belangrijk. Als het buiten niet lukt, dan kan een professionele zonnebank helpen.
De afgelopen jaren hebben vele honderden patiënten gezien dat na een kuurtje onder onze zonnebanken de bloedwaarde daadwerkelijk gestegen was naar gewenste waarden.

“Het is een bewezen feit dat vitamine D het immuunsysteem versterkt. Gematigd zonnen stimuleert de productie van vitamine D. Met name in de wintermaanden, als de zon te zwak is om op natuurlijke wijze vitamine D aan te maken, kan het zin hebben om een bezoek te brengen aan een SVZ aangesloten professionele zonnestudio om jezelf te beschermen tegen griepvirussen”, zegt Ad Brand van het Sunlight Research Forum.

Het Sunlight Research Forum (SRF) is een organisatie zonder winstoogmerk, gevestigd in Nederland. Het doel van deze organisatie is het aan het grote publiek ter beschikking stellen van de laatste medische en wetenschappelijke bewijzen over de effecten van gematigde blootstelling aan UV-straling.

Bronnen:

Sunlight Research Forum (SRF)
www.sunlightresearchforum.eu

Nature Reviews Immunology / AOP; doi:10.1038/nri3045 Door: Dr. Hart en Dr. Gorman van Telethon Institute for Child Health Research, Centre for Child Health Research, University of Western Australia en Dr. Finlay-Jones van de Edith Cowan University, Perth.

Tags:

Florida Drachten Blogpagina

Delen:

Set your categories menu in Theme Settings -> Header -> Menu -> Mobile menu (categories)
Shopping cart
We gebruiken cookies om uw ervaring op onze website te verbeteren. Door onze website te gebruiken gaat u akkoord met de cookies.
Start typing to see posts you are looking for.